Justo Quesada

Justo Quesada

Det här är Justo Quesada:

Mannen som skapade vårt semesterparadis

Justo Quesada

Justo Quesada är mannen som har skapat Ciudad Quesada. Han var en entreprenör av stora mått. Man kan få en ganska klar bild av honom, hur han kunde få sin stora dröm att bli verklighet, om man läser hans självbiografi. 

Justo Quesada föddes i Orihuela 1926 och avled 2010 på St Jaimessjukhuset i Torrevieja. Han blev alltså 84 år.

Hans barndomsdröm var att bygga en semesterstad i närheten av Rojales och 1972 förvärvade han tusentals hektar mark söder om Rojales och inledde byggandet av urbaniseringen av Ciudad Quesada. Projektet var unikt så tillvida att han byggde både en golfbana och en start- och landningsbana för privatflyg. Två stora projekt han ansåg behövdes för att locka folk till hans semesterstad.

Golfbanan fick namnet Club de Golf Quesada. År 1994 ändrades namnet till La Marquesa, som bara råkade vara det område där han först träffade sin fru, Josefina! 

1999 gick ytterligare en dröm i uppfyllelse när Ciudad Quesada fick sitt eget stadshus och sedan dess har staden vuxit ytterligare i styrka och storlek. 

Ciudad Quesada, idag med över 20 000 bostäder, har byggts på en yta av 10 miljoner m2 och ytterligare områden är fortfarande under utveckling.

Köpte billigt sålde dyrt

I sin självbiografi ”How Ciudad Quesada was created” berättar han hur han startade med att köpa billig mark och sedan sälja det dyrare. Han första investering var 2 miljoner kvadratmeter i La Torreta, som han köpte för 2 pesetas per kvadratmeter. Han fortsatte att investera i i flera områden runt Torrevieja men huvudsakligen i Rojalestrakten. Han exploaterade inte områdena utan sålde dem vidare med bra vinst. Affärsidén var att betala handpenning och sedan sälja direkt. När han sålde hälften av La Torreta, som han betalat 2 miljoner pesetas för, gjorde han en vinst på drygt 12 miljoner pesetas. I det fallet hade han en medfinansiär som var med och delade på vinsten.

Till slut hade han fått ihop tillräckligt med medel för att börja bygga sitt drömprojekt Ciudad Quesada.

Golf och flyg

Att han satsade på golf och flyg ansåg han var naturligt. Semesterfirare vill snabbt komma till sina orter och golfboomen hade precis startat.

Han lockade även till sig storspelare som Juan Manuel Jimenez och Severiano Ballesteros till att spela banan. Ballesteros gjorde som han brukade, spelade snett och långt. Vid ett tillfälla drev han ut bollen på en parkeringsplats, träffade en bil (som fick en buckla), droppade bollen och slog sedan in den på green.

Idag är flygplatsen nedlagd och bebyggd men golfbanan är bättre än någonsin och mycket populär bland skandinaver, som i stort sett dominerar på banan. Club Sueco (Svenska Klubben) spelar varje onsdag, och har stora startfält året runt.

Text: Jan Ljuhs